2021.09.06.-tól KÖTELEZŐ A VIZA RENDSZERÉBEN AZ ONLINE OKMÁNYOLVASÓK HASZNÁLATA A SZÁLLÁSHELYEKEN!

HURRÁ, ELVIEKBEN A TEGNAPI NAPTÓL KÖTELEZŐ A VIZA RENDSZERÉBEN AZ ONLINE OKMÁNYOLVASÓK HASZNÁLATA A SZÁLLÁSHELYEKEN!

Kereskedelmi szálláshelyed van? Te tudtál róla?

Végre megint valami macera ami megkeseríti az életünket…

Szeptember elsejétől minden szálláshelyen kötelező az összes vendég személyes okmányát digitálisan rögzíteni – életkortól függetlenül.
Köszönjük!

Keddtől tehát a hazai szálláshelyek kötelesek korra való tekintet nélkül az összes vendégtől fényképes okmányt kérni, és a bejelentkezési folyamat részeként használni az okmányolvasót, valamint az adatok továbbítására alkalmas szálláshelykezelő szoftvert.

De jó…, főleg az olyan kisebb szálláshelyek tulajdonosai örülhetnek ennek a hírnek akik sokszor ott sincsenek amikor a vendégek elfoglalják a szállást. Ugyan mire találták ki a kulcs széfet ha nem erre.
Ja persze el lehet majd kérni előre a kedves vendégtől (az összestől) a szükséges okmányokat másolva vagy fotózva, hogy fognak neki örülni 😊

HÁROM APRÓSÁG

1. Hivatalosan ez az egyik indok:

„a VIZA rendszer mindannyiunk közös érdekét és biztonságát szolgáló, szigorúan zárt és védett adattár…”

Most jön a kedvencem:
„A rendőrség a rendszert a bűnüldözés és a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, valamint körözési eljárások lefolytatása érdekében, kizárólag konkrét adat keresésére használhatja majd.”
SZUPER

2. nulla azaz 0 éves kortól… Annyi csecsemőnek van személyije ugye, vagy nincs? Most már lesz, persze csak ha Ő is szeretne a szüleivel nyaralni.

3. A jogszabály szerint személyazonosító okmány hiányában a szálláshely-szolgáltató nem fogadhatja a vendéget, és nincs kivétel. Ebben az esetben a szálláshelynek meg kell tagadni a szolgáltatást és vissza kell fizetnie a már beérkezett előleget, szállásdíjat.

Ez szerintem a legjobb!
Kíváncsi leszek mikor lehet majd először olvasni megvert szálláshely tulajdonról 😊
Jó csak vicceltem, de azért itt-ott lehet ebből még majd egy-két konfliktus.

Persze azt mondják, hogy Nyugat-Európában számos helyen már ez van.
Nyugat-Európában igen…

 

ÍME A HIVATALOS TÁJÉKOZTATÁS:

  1. január 1-jén hatályba lépett a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény módosítása, amely kötelezi a szálláshely-szolgálatót, hogy a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevők törvényben meghatározott adatait a Kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyen rögzítse a törvényben meghatározott célból.

A Kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A törvénymódosítással bevezetett tárhely feladatait a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA) rendszer látja el.

 

A szálláshely-szolgáltatói szektor digitalizálása

A VIZA egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett informatikai rendszer, amelyben 2021. szeptember 1-jétől a magyarországi szálláshelyen megszálló minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgáltató a vendégek adatait a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig kezeli, a VIZA rendszer legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az oda beküldött adatokat. Az adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést, bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

A VIZA célja, hogy az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, továbbá harmadik országbeli állampolgárok és a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek tartózkodására vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése megvalósulhasson, azaz a VIZA elsődleges célja a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelmének elősegítése.

 

A VENDÉGEM és a VIZA rendszer

Az MTÜ térítésmentesen biztosítja a VENDÉGEM alkalmazást az olyan szálláshely-szolgáltatóknak, akik legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosítanak szálláshelyként. Bővebb információért, kérjük, látogasson el a VENDÉGEM alkalmazás információs oldalára

A hatályos törvények szerint Magyarországon életkortól függetlenül, minden polgárnak kötelező rendelkeznie személyazonosságát igazoló hatósági igazolvánnyal (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély), tehát már az újszülötteknek is. A jogszabályok alapján az adatok rögzítése minden igénybevevő vendégre vonatkozóan egyformán kötelező, így sem életkor, sem más változó – pl. a szolgáltatás után fizetendő díj, kedvezmények, a tartózkodás hossza, rokoni kapcsolat az igénybevevővel – alapján az adatok rögzítésétől eltekinteni nem lehet.

A szálláshely-szolgáltatást igénybevevő vendég a személyi azonosításra alkalmas okmányát a szálláshely-szolgáltatónak az adatok rögzítése céljából bemutatja.

Az okmány bemutatásának hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja.

 

Forrás: vizainfo.hu
Még több info, jogszabályok, stb. a vizainfo.hu-n.

 

Nahát elsőre nagyon úgy tűnik, hogy lesz még egy dolog amivel eltöltheti a szálláskiadással foglalkozó időmilliomos a kevéske szabad idejét…

 

Szerencsére azért ez a folyamat is automatizálható, nekünk is van olyan channel szolgáltatással is foglalkozó partnerünk akik komplex megoldásokat kínálnak ezekre a problémákra is.

A jó hír pedig az, hogy ezek a szolgáltatások könnyedén összekapcsolhatóak az általunk készített vendégszerző szállás weboldalakkal.